Vanaf 2023 weet je precies wat er in je wijntje of biertje zit

Meer calorieën dan een glas cola

0
172
Het Voedingscentrum vindt het een goed idee dat je straks kan zien hoeveel kcal er in je biertje zit. (Foto via Pixabay)
Het Voedingscentrum vindt het een goed idee dat je straks kan zien hoeveel kcal er in je biertje zit. (Foto via Pixabay)

BRUSSEL De Europese Commissie wil bierbrouwers en wijnproducenten vanaf 2023 verplichten een etiket op hun flessen alcohol te plakken. Hierop moeten de ingrediënten, voedingswaarden en een gezondheidswaarschuwing staan. Op bijna elk product is een etiket nu al verplicht, maar de bier- en wijnindustrie lobbyde zo goed dat een etiket op bier en wijn vrijwillig werd.

Volgens het Voedingscentrum is ook een etiket op bier en wijn van groot belang. ‘Stel, je wilt op je gewicht letten. Dan kan het helpen als je ziet dat er maar liefst 144 kcal in een glas zoete witte wijn van 150 ml zitten. Dat is meer dan 1 glas cola of sinaasappelsap. Misschien neem je dat glaasje dan niet. Of kies je voor een glaasje alcoholvrije wijn, waar maar 36 kcal inzit.’

Alcoholvrij
Het vreemde is dat op alcoholvrije bieren of wijnen al wel verplicht een voedingswaardetabel moet staan. Hierop is bijvoorbeeld keurig te zien hoeveel calorieën het product bevat.
Volgens de Nederlandse Warenwet mag alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol bevatten. ‘Toch zien we dat sommige geïmporteerde bieren meer alcohol bevatten dan volgens de Nederlandse wet is toegestaan onder de benaming ‘alcoholvrij’. Dat is vreemd en zou niet als ‘alcoholvrij’ verkocht mogen worden.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here