Heks’nkaas

4
1526
Eigenlijk past deze Heksenkaas helemaal niet op deze website. Deze smeerdip met verse kruiden is namelijk alle behalve vegan. (Foto Erik van Huizen)

ARCEN Onlangs kregen we heks Petroesjka op bezoek. Ze woont bij ons in de straat en is bekend van haar heksenopleiding. We dachten leuk te zijn en Heksenkaas voor haar te kopen, maar heksen blijken helemaal geen Heks’nkaas te eten. Wel een gezonde linzensoep met een zelfgemaakte spread van rode bieten.

Omdat we de Heks’nkaas nu toch in huis hadden, besloot ik maar eens te kijken wat er nu allemaal in deze Heks’nkaas zit. Het was maar een klein bakje, Petroesjka is ook maar een klein heksje, en het was een beetje frunniken om bij het etiket te komen met de ingrediënten. ‘Smeerdip met 16% roomkaas en verse kruiden (met zoetstoffen en suiker)’ staat op één deel van het etiket. Maar wat die verse kruiden nu betekenen wordt niet precies duidelijk. Ik zie alleen maar 3% verse peterselie staan en 1% knoflook. Wel zit er 10% prei in de Heks’nkaas. Dat vult goed.

Lekker, maar niet vegan
Deze smeerdip is niet geschikt voor vegan heksen. De Heks’nkaas bevat namelijk melk, room, eigeel en kippenei-eiwit. De Heks’nkaas smaakt lekker zoet. In dit kleine bakje van 115 gram zitten ongeveer twee suikerklontjes.
Hoewel ik zoveel mogelijk vegan probeer te eten, vond ik het zonde de Heks’nkaas zo maar weg te gooien. We hebben deze smeerdip dus maar op wat stukken desem stokbrood gesmeerd. Dat smaakte prima, het was zo op. Maar gezond is het natuurlijk niet.

Tip Bekijk het recept van de echte heksenkaas van heks Petroesjka

4 REACTIES

 1. Geweldig Erik, wat leuk geschreven en zo enorm waar!!!!
  Ik maak inderdaad mijn eigen heksenkaas.
  De linzensoep bij jullie was heerlijk!
  Ik ontvang graag het recept.
  Ook deel ik je artikel.
  Lieve en een veganistische groet!

 2. Wat leuk geschreven zeg! Maar hoe maak je zelf heks’n kaas dan? Ik ben ook bijna een heks en maak alles zelf. Maar dit nog niet. Zou het eventueel kunnen van uitgelekte sojamelk of Violife white greek?? Ik roep ook maar wat. Overigens bijna 3 jaar veganist. ( 99,9% in de zomer omdat we wèl eigen eitjes eten en als de leg stopt 100% )

  Leuke site. Ga door zo !

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here