Op een opvallende rode sticker stond op de broodverpakking emmer. Op mijn opleiding voor natuurvoedingskok had ik geleerd dat dit een van de oudste gecultiveerde soorten graan op aarde is. Leek mij wel gezond. Het bleek helaas weer anders.
Emmer is samen met gerst en eenkoren een oergraan. Een broertje van emmer is de harde tarwe. Door kruising van gecultiveerde emmer met een wilde grassoort ontstond spelt. Door verdere veredeling ontstonden de moderne tarwesoorten. Zo’n oergraan moet toch gezond zijn. Dacht ik.
Slap aftreksel
Hoewel de belofte van de voorkant waar wordt gemaakt, dit brood is gebakken met emmer, blijkt het op het etiket op de achterkant toch iets anders te zitten. Stond op de voorkant nog groot ‘emmer’, op de achterkant kan je in kleine lettertjes lezen wat er werkelijk in dit brood zit. En dat is vooral emmertarwebloem. Dus niet de gezonde hele korrel van de emmer, maar het slappe aftreksel bloem. De andere ingrediënten in dit brood zijn bruin en geel lijnzaad, gejodeerd zout en bakkersgist.
Rustiek
Het is weer een les. Wil je zeker weten dat de volle granen in je brood zitten, dan moet je volkoren brood kopen. Het is wettelijk geregeld dat dit brood van volkoren gemaakt moet zijn. Overigens was dit liefde en passie brood volgens de bakker ‘rustiek, vers en krokant’. Vers en krokant was het inderdaad, bij een rustieke boterham kan ik mij niets voorstellen.