Hügelbed maken
Wat is een Hügelbed?
Een Hügelbed is een manier om het bodemleven in je (moes)tuin te verbeteren. Bijvoorbeeld als je arme grond hebt. Het is eigenlijk niets meer...
Een Hügelbed maken (stap 1)
Om een Hügelbed te maken kies je allereerst een stuk (zeer) arme grond uit waarop je wat wilt gaan kweken. Wij hadden in onze...
Een Hügelbed maken (stap 2)
Als je de grond goed schoon hebt en de sleuf hebt gegraven, kan je de sleuf gaan vullen. Mijn ervaring is dat dit met...
Een Hügelbed maken (stap 3)
Het Hügelbed krijgt al aardig vorm. Na de boomstammetjes, de takken en de twijgjes, is het nu tijd voor het fijnere werk.
Het zogenoemde fijnere...
Een Hügelbed maken (stap 4)
Ik ben nu ruim een week bezig met het Hügelbed. Het groentebed begint al aardig vorm te krijgen. Boomstammetjes, takjes, twijgjes en ander plantaardig...
Een Hügelbed maken (stap 5)
Project Hügelbed nadert het einde. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Het is flink sjouwen om de laatste lagen voor elkaar te krijgen.
Na...
Een Hügelbed maken (stap 6)
Het Hügelbed is af! Na de lagen met bladeren en groen uit de pompoenbedjes, heb ik de ‘toplaag’ aangebracht. Ik hoop dat deze laag...
Workshops: Koken en leven met de seizoenen
Koken en leven met de seizoenen. Het is goed voor ons, maar ook voor de aarde. Carolien Hendrix en Erik van Huizen van de...
‘Glyfosaat is overal in het ecosysteem en menselijk lichaam aanwezig’
WAGENINGEN Het gebruik van glyfosaat is schadelijk voor ecosystemen, waaronder het waterleven en het bodemleven. Ook zijn er aanwijzingen dat het middel gevaarlijk kan...
Nederland vraagt Europa om snelle verbetering dierenwelzijn
BRUSSEL Nederland heeft de Europese Commissie opgeroepen niet langer te wachten met de herziening van de Europese wetgeving op het gebied van dierenwelzijn. Zo...
Smeersel van aardpeer
Dit smeerseltje van aardpeer uit de oven is echt heerlijk. Ik vond het een beetje naar sesampasta smaken, onze gast naar artisjok. Heet de...
Lasagne van de kok van Madonna
Mayumi Nishimura was de macrobiotische chef van Madonna. Ze reisde jaren met de popster mee en maakte tussen de optredens door de lekkerste macrobiotische...
Zoete groentendrank
Dit lekkere drankje is makkelijk te maken. Je snijdt groente fijn, kookt ze en laat ze afkoelen.
Wat je nodig hebt voor deze zoete groentendrank:
...
Workshops: Koken en leven met de seizoenen
Koken en leven met de seizoenen. Het is goed voor ons, maar ook voor de aarde. Carolien Hendrix en Erik van Huizen van de...
Nestkasten schoonmaken (moestuinblog #309)
Op de Hubertinahof hebben we verschillende nestkasten hangen. Ik heb ze deze week schoongemaakt. Het bleek soms een verrassing te zijn wat er allemaal...
Appelbloesem in oktober (moestuinblog #308)
Het is 10 oktober en voor Arcen is vandaag een temperatuur voorspeld van 23 graden. Deze hoge temperatuur voor de tijd van het jaar,...
Sappan
We merken het zelf in onze moestuin. Soms heb je zoveel fruit of groente dat je niet weet hoe je het op krijgt. Een...
Andijvie
Andijvie is een heel erg lekkere, iets bittere, groente. En andijvie is veelzijdig. Je kan andijvie rauw eten als een salade, maar eveneens koken...
Komkommer
Komkommers, we hebben ze elk jaar in onze moestuin staan. Veel mensen vinden het ‘slechts waterbommetjes', maar ze zijn erg gezond. Net als andere...