Hoofdgerechten
Naakte nasi
Naakte nasi is mijn variant op nasi, maar nu niet met rijst, maar met naakte haver. Er zit een lekkere bite aan en met...
Krachtige erwtensoep uit de snelkookpan
Het gaat vandaag in het hele land sneeuwen, dus heb ik maar een lekker pan erwtensoep gemaakt. Snert noemden wij het in het mijn...
Stamppot eeuwig moes met ‘spekjes’
Eeuwig moes is een soort kool met veel bijnamen zoals oude wijvenkool, splijtkool, stekkool, duizendkop, stekkool of armeluisgroente. Het is een vrij stevige koolsoort...
Spaghetti met pompoensaus
Puree, uit de oven, soep, frietjes en nu ook spaghettisaus. Het is weer de tijd van de pompoen. Wij hebben ook dit jaar weer hele...
Vegan herfstlasagne met pompoen en boerenkool
Het is herfst en de winter nadert. Tijd dus voor pompoen en boerenkool. En laten deze groenten nu allebei in deze vegan lasagne zitten.
Wat...
Stamppot van geroerbakte Chinese kool en gierst
Toen ik dit gerecht maakte, was het een regenachtige dag. En we hadden nog veel Chinese kool in de moestuin staan. En tomaten. Van...
Kievitsbonenschotel met palmkool
Deze schotel heb ik gemaakt op het moment dat we in onze moestuin de kievitsbonen en de palmkool konden oogsten. En ook de paprika,...
Pasta met kievitsbonen
In de moestuin zijn rond deze tijd de kievitsbonen goed. Ik heb ze dit keer verwerkt in een pastasaus. Goed voor de eiwitten. Lekker...
Zoete nazomersoep van pompoen, courgette en maïs
Bij de nazomer, zo mogen we de warme dagen van de afgelopen tijd nog wel noemen, hoort volgens de natuurvoedingskeuken de zoete smaak. Daarom...
Pastasaus met Nieuw-Zeelandse spinazie
In onze moestuin hebben we nu nog Nieuw-Zeelandse spinazie staan. Heel erg lekker en makkelijk te verbouwen. Deze spinazie houdt zelfs van warmte en...
Wortel-pastinaaksoep
Het is een beetje een gure dag vandaag. Het hagelt en regent, af en toe schijnt de zon. Met zo’n acht graden is het...
Naakte nasi
Naakte nasi is mijn variant op nasi, maar nu niet met rijst, maar met naakte haver. Er zit een lekkere bite aan en met...
Lentepesto
Er staan weer volop wilde eetbare planten in de moestuin. Zoals het zevenblad en daslook. Ik heb er voor de deelnemers aan de cursus...
Supermarkten doen te weinig om gezond eten makkelijk te maken
AMERSFOORT Ongezonde producten komen nog steeds het vaakst voor in aanbiedingen, het assortiment en de inrichting van supermarkten. Supermarkten stimuleren gezond eten en drinken...
Populatie wilde dieren daalt met 69 procent
ZEIST De populatiegrootte van in het wild levende dieren is sinds 1970 gemiddeld met 69% gedaald. Het gaat hierbij om zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen...
Ecoprinten bij de Hubertinahof
Grote verwondering, zo ik kan mijn reactie het beste omschrijven op het moment dat ik mijn opgerolde tafelkleed uit de dampende pan met water...
Bloemen zaaien (moestuinblog #273)
We hebben afgelopen week bloemen gezaaid in onze moestuin. We hadden een wild bloemenmengsel gekregen en zelf hadden we zaad geplukt van de lupine...
Oranje druppelzwam (moestuinblog #272)
Soms zie je in de natuur ineens iets waarvan je denkt ‘wat is dit nu weer?’ Ik had dit met de oranje ‘vlekjes’ op...
Niet lopen op de groentebedden (moestuinblog #271)
Sneeuw, hagel en regen. De laatste week is er veel neerslag gevallen. Onze moestuin is daardoor erg nat geworden. Maar je ziet tegelijkertijd wat...
Quinoa
Quinoa is de laatste jaren helemaal in. Het staat te boek als erg gezond. Quinoa is namelijk een goede bron van eiwit, vezels, foliumzuur...
Kweepeer
De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Deze boom is dan ook nauw verwant aan de appel en de peer, maar ook aan de...
Koolrabi
Koolrabi is inmiddels een beetje een vergeten groente geworden. Maar het is een heel lekkere groente, met de smaak van bloemkool.
De naam koolrabi kreeg...