
In onze moestuin waren de bonen rijp. We hadden dit jaar witte bonen (zogenoemde boerentenen), Groninger pronkbonen en zwarte bonen. Ik heb er een bonensoep van gemaakt voor de tweede dag van de cursus ‘De natuurlijke, voedende en helende tuin’ op de Hubertinahof. Dit recept is daarom voldoende voor tien personen.
Wat je nodig hebt voor deze soep van drie soorten bonen
- 500 gram gedroogde bonen, ik gebruikte bonen uit onze moestuin; boerentenen, Groninger pronkbonen en zwarte bonen
- 1 kilo groente zoals prei, wortel en groene, rode en gele paprika
- 1 ui
- 1 potje biologische tomatenpuree
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 liter water
- 1 liter groentebouillon
- stukje kombu van vijf centimeter
- 1 theelepel bonenkruid
- 1 eetlepel ume pasta
- 1 eetlepel shoyu
- 1 eetlepel miso
- bosje peterselie
- zeezout
- versgemalen zwarte peper

Hoe je voor deze bonensoep van drie soorten bonen maakt
- Week de bonen een nacht in ruim water.
- Kook de bonen gaar in de 2 liter water. De bonen uit onze moestuin waren niet gedroogd dus dat duurde maar zo’n 20 minuten. Gedroogde bonen koken kan wel 1,5 tot 2 uur duren.
- Snij de groente in grove stukken.
- Snipper de ui en fruit deze met wat zeezout in de zonnebloemolie.
- Voeg de groente toe en roerbak vijf minuten mee. Roerbak de laatste minuut de tomatenpuree even mee.
- Als de bonen gaar zijn, giet dan de groentebouillon bij de bonen en het water.
- Roer de groente door de soep, samen met de kombu.
- Roer het bonenkruid, de ume pasta en de shoyu door de soep. Laat de soep nog tien minuten zachtjes pruttelen.
- Haal de kombu uit de soep en roer de miso met wat water los in een kommetje.
- Laat de soep een beetje afkoelen en roer de miso door de soep.
- Snij de peterselie grof en roer door de soep.
- Maak eventueel verder op smaak met wat zeezout en versgemalen zwarte peper.