Zelf bouillonpoeder maken

Ruikt heerlijk

0
77
Het duurt even, maar dan heb je wel heel erg lekkere homemade bouillonpoeder. (Foto Erik van Huizen)
Het duurt even, maar dan heb je wel heel erg lekkere homemade bouillonpoeder. (Foto Erik van Huizen)

Zelf bouillonpoeder maken is heel erg leuk werk. Het is wat werk en het duurt wel even om alles in de oven te drogen, maar dan heb je een mooie smaakmaker waarvan je precies weet wat er allemaal in zit. En het ruikt echt heerlijk.

Wat je nodig hebt voor een flinke hoeveelheid bouillonpoeder

  • 500 gram wortelen
  • 350 gram knolselderie
  • 350 gram uien
  • 300 gram prei
  • 1 venkel
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 flinke handen zevenblad
  • 2 flinke handen brandnetel
  • 2 eetlepels peterselie
  • 2 eetlepels rozemarijn
  • 2 eetlepels tijm
  • 2 eetlepels oregano
  • 2 theelepel koriander
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel peper
  • 30 gram zout

Hoe je deze bouillonpoeder maakt

  1. Verwarm de oven voor op 80 graden.
  2. Maak de groente en de kruiden goed schoon. Snij de groente in kleine stukjes. Zevenblad en brandnetel kan je weglaten als je deze bouillonpoeder niet in het voorjaar maakt.
  3. Meng de groente met de kruiden en specerijen en verspreid over een aantal met bakpapier beklede bakblikken.
  4. Droog alles in zo’n 6 uur in de oven. Schep het mengsel om het uur even om. Laat de deur van de oven op een kier staan. Ik zet er simpelweg een lepel tussen.
  5. Als alles goed is gedroogd, maal het dan fijn in een keukenmachine.

Tip Mocht je een droogoven (voedseldroger) hebben, dan kan je deze bouillonpoeder ook heel erg goed daarin maken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here