Vegan carpaccio met kappertjes van paardenbloemknoppen

Van flinterdun gesneden rode biet

0
111
Het zure en het zoute van de ume su past mooi bij het zoete van de rode bieten. (Foto Erik van Huizen) 
Het zure en het zoute van de ume su past mooi bij het zoete van de rode bieten. (Foto Erik van Huizen) 

Waarschijnlijk zal de Italiaanse Guiseppe Cipriani zich als bedenker van de carpaccio omdraaien in zijn graf als hij zou kunnen horen dat je van ‘zijn’ carpaccio ook een heerlijke veganistische versie kan maken. En deze carpaccio van flinterdun gesneden rode biet is met de ume su en de kappertjes van paardenbloemknoppen zelfs nog lekkerder dan het origineel. Vind ik…

Kok Cipriani bedacht carpaccio voor de Italiaanse gravin Amalia Mocenigo. Zij mocht van haar dokter vanwege bloedarmoede geen gegaard vlees meer eten. Hij maakte voor haar een gerecht van plakjes flinterdun gesneden rundvlees. Daarover kwam een romige witte saus. Ten tijde van het bedenken van het gerecht was in de woonplaats van Cipriani een tentoonstelling van de schilder Vittore Carpaccio. Hij gebruikte in zijn doeken veel rood en wit, dezelfde kleuren als in het gerecht van Cipriani. De kok besloot dan ook zijn gerecht naar de schilder te noemen.

Wat je nodig hebt voor deze carpaccio

Hoe je deze carpaccio maakt

  1. Kook de rode bieten in ongeveer drie kwartier gaar.
  2. Maak de vegan Parmezaanse kaas.
  3. Rooster de zonnebloempitten voorzichtig in een droge pan.
  4. Was de rucola.
  5. Snij de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes.
  6. Laat de rode bieten afkoelen en snijd ze op de mandoline in flinterdunne plakjes.
  7. Leg de plakjes op een mooi groot bord in een cirkel. Laat de plakjes mooi overlappen.
  8. Druppel wat ume su over de plakjes rode biet.
  9. Strooi er de vegan Parmezaanse kaas en de zonnebloempitten over.
  10. Verdeel de kappertjes over de carpaccio, leg de rucola in het midden en de reepjes zongedroogde tomaat aan de randen.
  11. Maak af met wat zwarte peper uit de molen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here