Het is nog steeds pompoenentijd, maar weer een ‘gewone’ pompoensoep maken vond ik een beetje saai. Ik zag citroengras in onze moestuin staan en besloot er deze iets pittige tomaten-pompoensoep mee te maken. Een lekkere gevulde soep nu de dagen weer aan het lengen zijn. Goed om te eten als voorgerecht, maar met wat brood met ‘smeerseltjes’ ook goed te gebruiken als hoofdgerecht.
Wat je voor deze tomaten-pompoensoep nodig hebt
- 1 kleine pompoen
- 1 grote witte ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 stengel citroengras (sereh)
- 250 gram shiitake
- 1 groene paprika
- 0,5 rode peper
- 1 blikje biologische tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- handje volkoren pasta
- 1 eetlepel shoyu
- 2 eetlepels miso
- 1 theelepel ume su
- zwarte peper uit de molen
- snufje zeezout
Hoe je deze tomaten-pompoensoep maakt
- Snipper de ui, snij de rode peper fijn, rasp de knoflook en fruit dit met een snufje zeezout in de olijfolie.
- Haal het vruchtvlees uit de pompoen en snij in grove stukken. Voeg bij het uienmengsel en roerbak kort mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee, zo verdwijnt de enigszins (te) bittere smaak van de puree.
- Voeg de tomatenblokjes toe, roer alles goed door elkaar en voeg zoveel water toe dat de pompoen goed onder staat. Roer er een theelepel gedroogde Italiaanse kruiden en de ume su door.
- Snij de bovenste blaadjes van de stengel citroengras fijn en kneus het onderste harde deel. Voeg bij de soep en laat alles 20 minuten zachtjes koken.
- Snij intussen de shiitake in dunne reepjes en de groene paprika in kleine blokjes.
- Roerbak shiitake en paprika twee minuten met wat zeezout in olijfolie.
- Haal de citroengras uit de soep en maal de soep in een blender fijn.
- Voeg de pasta toe en laat zolang koken dat deze gaar is.
- Voeg het shiitake mengsel toe
- Laat de soep een beetje afkoelen, zo warm dat je je lippen niet meer brandt, en klop intussen de miso met een garde los in wat water. Voeg de miso bij de soep.
- Maak de soep eventueel verder op smaak met shoyu en de zwarte peper.