De diehard natuurvoedingskoks zullen dit waarschijnlijk geen echte misosoep vinden. Daar hoort namelijk geen tomaat in. Maar we hadden nog veel tomaten in de moestuin, dus heb er toch maar een misosoep van gemaakt. Zonder tofu, maar met shiitake.
Wat je voor deze tomaten-misosoep nodig hebt
- 1 kilo tomaten, wij hadden nog veel kerstomaatjes
- 1 winterwortel
- 1 pastinaak
- 150 gram shiitake
- 1 grote gele ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 liter groentebouillon
- olijfolie
- 1 stukje kombu
- 1 eetlepel miso
- 1 eetlepel tamari (of shoyu)
- snufje zeezout
Hoe je deze tomaten-misosoep maakt
- Snipper de ui en fruit met een snufje zeezout in een eetlepel olijfolie.
- Was de tomaten en snij zonodig in kleine stukken. Voeg ze bij de ui en ‘roerbak’ een paar minuten mee.
- Voeg de groentebouillon en de kombu toe, breng aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen.
- Snij ondertussen winterwortel en de pastinaak in blokjes.
- Snij de shiitake in dunne reepjes en roerbak een paar minuten met wat zeezout in olijfolie.
- Haal de shiitake uit de pan en roerbak de blokjes winterwortel en pastinaak. Voeg de tamari (of shoyu) toe en roerbak nog even kort.
- Haal de kombu uit de bouillon en maal de tomaten fijn met een staafmixer.
- Voeg de shiitake, winterwortel en pastinaak toe aan de bouillon en laat nog vijf minuten mee koken.
- Laat de soep een beetje afkoelen. Roer de miso met wat water los en roer door de soep.
Meer misosoepen