Pesto van boerenkool

0
982
In deze pesto vervang je de basilicum door boerenkool. Lekker door de spaghetti. (Foto Erik van Huizen)
In deze pesto vervang je de basilicum door boerenkool. Lekker door de spaghetti. (Foto Erik van Huizen)

Zelf heb ik er een hekel aan om van groenten te zeggen dat het ‘superfood’ is, maar in boerenkool zitten gewoon veel antioxidanten, vezels en ook nog eens vitamine C. Boerenkool is dus wel degelijk gezond, net als de meeste andere groenten overigens. En boerenkool komt van Nederlandse bodem, wel zo milieuvriendelijk. Voor een goede spijsvertering is het wel aan te bevelen de boerenkool eerst te koken. Dat hoeft niet lang, je kan de kool ook even kort blancheren.

Maar wat doe je als je midden in de zomer boerenkool in je moestuin hebt staan en de temperaturen oplopen tot ver boven de 35 graden? Een warme winterse stamppot is dan waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt om te gaan eten. Maar je kan meer met boerenkool. Je kan er bijvoorbeeld ook pesto van maken. De basilicum vervang je dan door boerenkool. Ik heb in onderstaand recept ook nog de pijnboompitten vervangen door de goedkopere biologische zonnebloempitten. Net zo lekker en zeker zo gezond.

Wat je nodig hebt

 • 2 flinke handen met gesneden boerenkool
 • 4 eetlepels zonnebloempitten
 • 4 eetlepels vegan Parmezaanse kaas
 • 2 teentjes knoflook
 • sap van een halve citroen
 • 6 eetlepels olijfolie
 • beetje zout en peper

Het maken van de pesto

 1. Haal de boerenkool van de stronken. Zorg hierbij dat je de grootste nerven niet meeneemt. Blancheer de boerenkool kort in kokend water tot deze licht is gekrompen en zacht is geworden. Laat de boerenkool uitlekken in een vergiet.
 2. Rooster de zonnebloempitten op laag vuur in een droge koekenpan. Blijf de pitten bewegen zodat ze niet kunnen aanbranden. Haal ze uit de pan als ze beginnen te kleuren.
 3. Knijp de knoflook fijn in een knoflookpers.
 4. Pers de citroen uit.
 5. Doe de ingrediënten, behalve het zout en de peper, in de keukenmachine. Het beste is om niet direct alle olijfolie te gebruiken, maar kijk hoe vochtig je de pesto wilt hebben. Wil je de pesto gebruiken als ‘saus’ voor bijvoorbeeld spaghetti, dan mag de pesto wel iets vochtiger zijn. Anders krijg je snel een te droge pasta.
 6. Breng de pesto aan het einde eventueel verder op smaak met een beetje zout en peper of nog een beetje extra citroen. Wil je de smaak van citroen nog nadrukkelijker laten terugkomen, dan kan je ook een theelepel geraspte schil van een (biologische) citroen toevoegen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here