Pastinaaksoep met gierst

Met kort gefermenteerde witte miso

0
443
Het lijkt wel een wak in het ijs, maar dit is toch echt mijn zelf gemaakte pastinaaksoep. (Foto Erik van Huizen)

Gierst is een graangewas dat van nature glutenvrij is. Het heeft een beetje zoete smaak en je kan het gebruiken als vervanger van couscous of rijst. Maar je kan gierst ook heel goed gebruiken om soep te binden. In plaats van een aardappel dus. Zo krijg je toch weer een portie granen binnen.

Voor deze soep heb je nodig:

  • 1 ui
  • 400 gram pastinaak
  • 100 gram gierst
  • 1 liter groentebouillon
  • 0,5 theelepel kardemom poeder
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 centimeter kombu
  • 1 eetlepel witte miso
  • snufje zeezout

Hoe je deze pastinaaksoep maakt:

  1. Snipper de ui en fruit met een snufje zeezout.
  2. Boen de pastinaak schoon, snij in stukken en roerbak even mee met de ui.
  3. Voeg de kardemom poeder en de peper toe en bak nog even mee.
  4. Giet de groentebouillon bij het mengsel en meng alles goed door elkaar.
  5. Doe de gierst, de laurier en de kombu erbij en laat 20 minuten zachtjes koken.
  6. Maak van de miso een sausje door er wat water bij te doen en los te kloppen.
  7. Haal na 20 minuten de pan van het vuur, vis de laurier en de kombu uit de soep en maal alles fijn met de staafmixer.
  8. Laat de soep een beetje afkoelen en voeg daarna de miso toe.
  9. Maak eventueel nog op smaak met wat shoyu.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here