Paardenbloemgelei

0
1255

Paardenbloemen zijn er nu niet meer veel, maar in het voorjaar stond onze moestuin er vol mee. Ik weet dat je de jonge bladeren van de paardenbloem in een salade kan verwerken en dat je van de knopjes een soort van kappertjes kan maken. Ik vroeg mij af wat je met de bloemen kon. Nou, gelei maken dus. Het is wel veel werk, maar je beloning is groot.

Voor deze paardenbloemgelei heb je nodig:

 • 125 gram gele knoppen van de paardenbloem. Dat zijn er zo’n 150.
 • geleisuiker (2:1)
 • een halve sinaasappel in dunne partjes
 • een halve citroen in dunne stukjes

Hoe je deze heerlijke paardenbloemgelei maakt:

 1. Het begin is het meeste werk. Pluk hiervoor alle gele ‘haartjes’ uit de paardenbloem. Was ze niet zodat het stuifmeel erop blijft zitten.
 2. Doe de ‘haartjes’ in een pan, zet onder water, voeg de sinaasappel en citroen toe en breng dit alles aan de kook. Als je het lekker vindt kan je ook nog wat tijm, rozemarijn, een kaneelstokje of kardemom toevoegen. Ik vond de simpele bereiding echter al lekker genoeg.
 3. Haal de pan van het vuur en laat dit alles minstens 24 uur trekken.
 4. Na het trekken zeef je alles door een kaasdoek of een natte theedoek in een vergiet. Druk met de bolle kant van een grote lepel het resterende vocht eruit.
 5. Voeg per halve liter overgebleven ‘paardenbloemsap’ 250 gram geleisuiker toe en kook dit tot een gelei. Dit duurt meestal een minuut of vijf.
 6. Steriliseer wat potten door ze een paar minuten in water te koken en vul de potten met de gelei.
 7. Sluit de potten met een deksel af en laat ze afkoelen.

Lekker op een beschuitje of in de (vegan) yoghurt.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here