Lentesoep van daslook en zevenblad

Met reinigende mugi miso

0
174
De reinigende gerstmiso in deze soep hoort echt bij het voorjaar. (Foto Erik van Huizen)
De reinigende gerstmiso in deze soep hoort echt bij het voorjaar. (Foto Erik van Huizen)

Geïnspireerd door een workshop voorjaarskoken van een van mijn medestudenten van de opleiding voor natuurvoedingskok aan de Gimsel Academy heb ik een lichte soep gemaakt van onder meer daslook en zevenblad. Op het einde heb ik mugi miso toegevoegd, deze is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en gerst. Gerst reinigt, ideaal dus voor in het voorjaar.

Wat je voor deze soep nodig hebt:

  • 100 gram daslook
  • 200 gram zevenblad
  • 5 blaadjes bloedzuring
  • 200 gram rettich
  • klein uitje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1,5 liter water
  • 5 centimeter kombu
  • 5 centimeter gember
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 2 eetlepels mugi (gerst) miso
  • zeezout, vers gemalen zwarte peper of shoyu

Hoe je deze soep nodig maakt:

  1. Zet het water op met de kombu. Laat 10 minuten zachtjes koken.
  2. Was de daslook, bladzuring en het zevenblad. Laat uitlekken in een vergiet.
  3. Snipper het uitje, snij de knoflook fijn, rasp de gember en snij de rettich in kleine blokjes.
  4. Fruit de ui, knoflook, gember en de rettich kort aan in de sesamolie.
  5. Snij daslook, bladzuring en het zevenblad een beetje fijner en fruit even mee tot het een beetje is geslonken.
  6. Haal de kombu uit het water en voeg het water bij de voorjaarsgroenten. Laat alles 10 minuten lichtjes koken.
  7. Voeg de citroenrasp toe en laat de soep iets afkoelen.
  8. Maal de soep fijn met een staafmixer of keukenmachine.
  9. Los de miso op in wat water en voeg deze toe aan de enigszins afgekoelde soep. Zo behoud je het beste de goede eigenschappen van miso.
  10. Maak eventueel verder op smaak met zeezout, zwarte peper en/of shoyu.

Tip Serveer de soep met wat bloemetjes van de daslook.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here