Krachtige misosoep

0
86
Deze misosoep is gemaakt met de meest krachtige misosoort, de hatcho miso. (Foto Erik van Huizen)
Deze misosoep is gemaakt met de meest krachtige misosoort, de hatcho miso. (Foto Erik van Huizen)

Het wordt buiten weer kouder, dus het wordt tijd voor wat meer krachtig en verwarmend voedsel. En ik kreeg met al die regen en kou buiten direct zin in een energierijke misosoep. Daarom heb ik voor deze misosoep de hatcho miso gebruikt. Het is de krachtigste en droogste miso en heeft een volle, bijna chocoladeachtige smaak. Om de groente wat meer kracht mee te geven, heb ik deze geroerbakt. Voor deze soep gebruik ik de zeewiersoort arame. Het heeft een lichte, zachte smaak en is dus een goede aanvulling op de hatcho miso.

Voor deze soep heb je nodig

  • een kwart witte kool of een halve als je een kleine kool hebt
  • 2 schorseneren
  • 150 gram biologische shiitake
  • 2 eetlepels arame
  • halve rode peper
  • halve blok biologische tofu
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels hatcho miso
  • 2 liter water
  • snufje zeezout

Hoe je deze misosoep maakt

  1. Week de arame vijf minuten in ruim water.
  2. Snij de kool in dunne reepjes (julienne).
  3. Boen de schorseneren goed schoon met een groenteborstel en snij eveneens in dunne reepjes.
  4. Snij de shiitake in reepjes en de tofu in kleine blokjes en snij de rode peper heel fijn.
  5. Doe de sesamolie in een pan en roerbak de reepjes schorseneer een paar minuten met een snufje zeezout.
  6. Voeg de kool, de shiitake en de stukjes rode peper toe en roerbak kort mee.
  7. Voeg het water en de arame bij de groente, breng aan de kook en laat tien minuten rustig koken.
  8. Doe de blokjes tofu bij de soep en laat vijf minuten meekoken. Laat de soep iets afkoelen, zo behoudt de miso de goede eigenschappen.
  9. Los de hatcho miso op in water en roer voorzichtig door de soep.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here