Komkommer arame salade

Zeegroenten bevatten veel mineralen

0
51
Wil je beginnen met het eten van zeegroente, dan is arame echt een aanrader. Het is mild van smaak en makkelijk in gerechten te verwerken. (Foto Erik van Huizen)
Wil je beginnen met het eten van zeegroente, dan is arame echt een aanrader. Het is mild van smaak en makkelijk in gerechten te verwerken. (Foto Erik van Huizen)

Zeegroenten worden in de natuurvoedingskeuken veel toegepast. Kombu wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om een bouillon van soep mee te trekken, in deze salade heb ik arame gebruikt. Arame is een stevige zeegroente met een milde smaak. Het is dus heel erg geschikt als je wilt kennismaken met het eten van zeegroente. Komkommer wordt in de natuurvoedingskeuken overigens ook vaak gecombineerd met wakame.
Het beste is om twee tot drie keer per week wat zeegroente te eten. Ze bevatten namelijk veel mineralen als ijzer, calcium, jodium en de vitamines A, B12 en C. Ze zijn hiermee een goede aanvulling op granen, groente en peulvruchten.

Wat je voor deze komkommer arame salade nodig hebt:

  • 1 komkommer
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels rijststroop
  • 1 eetlepel tamari
  • 2 theelepels mirin
  • 2 eetlepels arame
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 0,5 theelepel zeezout

Hoe je deze komkommer arame salade maakt:

  1. Snij de komkommer in dunne plakjes, dat kan goed met een mandoline, maar ook met een mes of kaasschaaf.
  2. Meng de komkommer in een schaal met de zeezout en kneed voorzichtig door elkaar. Zet een half uur weg.
  3. Laat de arame vijf minuten in voldoende water weken.
  4. Klop de rijstazijn, rijststroop en mirin in een kommetje goed door elkaar.
  5. Giet de arame af en kook 15 minuten in wat water.
  6. Rooster de pompoenpitten in een droge pan, doe ze in een klein kommetje en giet er een paar druppels tamari over. Meng goed door elkaar.
  7. Giet de arame opnieuw af, snijd eventueel iets fijner en meng door de komkommer.
  8. Schep voorzichtig de ‘saus’ door de komkommer.
  9. Garneer de salade met de pompoenpitten.

Tip Lekker bij naakte nasi

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here