Hummus

0
740
© Foto www.ikeetgezond.nl

Het voornaamste ingrediënt van hummus zijn de kikkererwten. Je kan kikkererwten uit een pot gebruiken, maar het lekkerste is om ze zelf te weken en te koken. Kikkererwten zijn vanwege het vele eiwit en ijzer goede vleesvervangers, ook bevat 100 gram kikkererwten tot 7 gram aan vezels.

Een ander belangrijk ingrediënt van hummus is tahin. Goede tahins zijn in potjes te koop, maar ook dit kan je zelf maken. Rooster daarvoor 200 gram sesamzaadjes goudbruin in een tot 175 graden voorverwarmde oven. Roer de sesamzaadjes regelmatig om, ze zijn klaar als ze beginnen te ruiken. Doe ze daarna met wat olijfolie in een keukenmachine om te pureren. Voeg daarna net zoveel olijfolie tot je een goede tahin hebt. Breng alles op smaak met een snufje zeezout en een klein beetje citroensap.

Wat heb je nodig voor flink wat hummus

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1,5 liter water
  • 250 gram tahin
  • 4 eetlepels citroensap
  • 4 knoflookteentjes
  • 100 ml koud water
  • zout

Het maken van de hummus

  1. Week de kikkererwten een nacht in koud water.
  2. Zet een kleine pan op hoog vuur en voeg de afgegoten kikkererwten en de baking soda toe en blijf drie minuten lang roeren. Voeg het water toe en kook alles ongeveer een half uur totdat de kikkererwten zo zacht zijn dat je ze makkelijk tussen je vingers kan pletten.
  3. Giet de kikkererwten af en doe ze in een keukenmachine totdat je een stevige pasta hebt.
  4. Voeg dan langzaam de tahin, de citroen, de knoflook, de komijn- en paprikapoeder en twee theelepels zout toe. Voeg daarna het ijskoude water toe en laat alles nog enkele minuten in de keukenmachine draaien.
  5. Laat de hummus voor het serveren 30 minuten staan.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here