Onlangs kregen we op de Hubertinahof bezoek van Bas en Sander van het programma ‘Natuur en zo’ van de regionale omroep L1. Ik heb een lekkere bonensoep voor ze gemaakt. Carolien maakte kruidenboter voor op het brood. En het bezoek van de mannen van L1 krijgt nog een vervolg. Het deed ons besluiten volgend jaar te beginnen met de maandelijkse workshop ‘Koken en leven met de seizoenen’.
Wat je nodig hebt voor deze soep
- 250 gram tomaten
- 1 grote gele ui
- 1 kleine pompoen
- 3 grote winterwortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 250 gram gedroogde bonen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel ume pasta
- 1 theelepel miso
- 1 eetlepel shoyu
- 2 liter groentebouillon
- stukje kombu
- paar takjes tijm
- paar takjes bonenkruid
- 4 blaadjes lavas (maggikruid)
- zeezout
Hoe je deze soep maakt
- Laat de gedroogde bonen een nacht weken en kook ze gaar. Ik had verse bonen uit de tuin, die hoef je niet te weken. Je kan eventueel ook bonen uit pot of blik gebruiken.
- Snipper de ui en fruit met een snufje zeezout, de tijm, bonenkruid en lavas kort aan in de olijfolie.
- Snij de tomaten fijn en roer mee met de ui.
- Snij de pompoen in kleine stukjes en fruit mee met de ume pasta. Voeg de groentebouillon toe en maal het mengsel fijn met een staafmixer als de pompoen zacht is.
- Snij de wortel in plakjes, de prei in ringen en de bleekselderij in stukjes. Roer deze groente samen met de shoyu en de kombu door de bouillon.
- Als je verse bonen hebt, voeg deze dan direct toe en laat ze meekoken.
- Laat de soep 20 minuten koken, maar haal na 10 minuten de kombu uit de soep.
- Zet de soep uit, maak de miso los met wat water en roer door de soep.
- Gebruik je reeds gare bonen, voeg deze dan nu toe.
- Laat alles nog even een kwartiertje ‘trekken’.
