
De asperge, ook wel het witte goud genoemd, kom je in deze tijd van het jaar overal tegen in Limburg. We hebben zelfs al een enkele asperge in de moestuin. Vanwege het koude weer zijn de groene asperges nog niet te krijgen, maar de witte worden al wel veel gestoken. Ik maakte er een soep van met een knipoog naar de natuurvoedingskeuken.
Wat je voor deze aspergesoep nodig hebt
- 1 kilo witte asperges
- 1 liter water
- stukje kombu van ongeveer 5 centimeter
- 200 gram gekookte witte bonen
- 2 eetlepels tamari
- 1 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels witte miso
- verse tijm
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Hoe je deze aspergesoep maakt
- Laat de witte bonen een nacht weken en kook ze vervolgens gaar. Mocht je te weinig tijd hebben dan zijn biologische bonen uit pot of blik ook een mogelijkheid.
- Schil de asperges en snij ze in stukken. Maak vooral van de kopjes mooie stukjes.
- Breng het water samen met de asperges en de kombu aan de kook. Laat het voorzichtig aan de kook komen en doorkoken.
- Als de asperges gaar zijn haal je de mooiste kopjes uit de soep.
- Pureer de rest van de asperges met de witte bonen, tamari en citroensap.
- Los de witte miso op in wat water en meng door de soep.
- Schep de soep op borden, garneer met wat blaadjes tijm en leg er een paar aspergekopjes bij.
