Winterse hutspot

Met gebakken ui en gember

0
810
Hutspot wordt bij ons in Limburg ook wel moeremoos, moerepetaazie of gewoon wortelenstamp genoemd. Het is maar dat je het weet. (Foto Erik van Huizen)
Hutspot wordt bij ons in Limburg ook wel moeremoos, moerepetaazie of gewoon wortelenstamp genoemd. Het is maar dat je het weet. (Foto Erik van Huizen)

Hutspot kan soms door de zoete wortels een beetje laf smaken. Ik heb deze hutspot een beetje naar winterse sferen proberen te brengen met gebakken uien en gember. De gierst en witte bonen moeten je de nodige eiwitten geven.

Wat je voor deze winterse hutspot nodig hebt:

  • 800 gram winterwortelen
  • 100 gram gedroogde witte bonen
  • 4 rode uien
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 5 centimeter verse gember
  • 1 kop gierst
  • 3 koppen water
  • snufje zeezout
  • vers gemalen peper

Hoe je deze hutspot maakt:

  1. Week de bonen een nacht en kook ze gaar. Je kan eventueel ook biologische bonen uit een potje nemen. Spoel ze dan wel goed af.
  2. Snij de uien in ringen en bak met wat zeezout in de sesamolie.
  3. Maak de wortelen onder de kraan schoon met een groenteborstel en snij ze in plakjes.
  4. Breng de wortel met de gierst, het water en een snufje zeezout aan de kook en laat 20 minuten koken.
  5. Als het goed is hoef je het wortelmengsel niet af te gieten, de gierst moet het water hebben opgenomen. Stamp het wortelmengsel goed door elkaar en voeg aan het einde de witte bonen toe. Je kan ze nog even meestampen, maar ook heel laten.
  6. Breng eventueel op smaak met zeezout en wat peper.

Tip Lekker met een vegan hachee.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here