
‘Lekker stamppotje’, vond mijn vriendin. Ik besloot deze stamppot te maken omdat ik nog witte kool had liggen. De witte bonen horen volgens de regels van de natuurvoedingskeuken bij het voorjaar. Ze zorgen in dit gerecht voor de nodige eiwitten. De bladmosterd, die je eventueel kan vervangen door een lepel biologische mosterd, zorgt voor de pittigheid, de venkel voor het zoet. Dit recept is voldoende voor vier personen.
Wat je voor deze voorjaarsstamppot nodig hebt
- 1,5 kilo witte kool
- 1,5 kilo aardappels
- 400 gram witte bonen
- 1 prei
- 2 flinke handen met bladmosterd
- 8 blaadjes bloedzuring
- paar stengels venkel
- flinke bos bieslook
- 1 theelepel ume pasta
- zeezout
- 150 gram champignons
- 2 gele uien
- 1 eetlepel olijfolie
Hoe je deze voorjaarsstamppot maakt
- Schil de aardappels en was en snij de kool fijn.
- Snij de prei in ringen.
- Neem een grote pan en breng daar met voldoende water de kool, aardappels en prei met wat zeezout aan de kook.
- Snij intussen de bladmosterd en de bloedzuring grof en voeg bij het koolmengsel. Laat 20 tot 30 minuten koken tot de kool zacht is.
- Snij intussen de bieslook en de venkel fijn.
- Snij de champignons in reepjes en de ui in halve ringen. Fruit met wat zeezout aan in de olijfolie tot de ui zacht is. Roer er een eetlepel van het venkel/bieslook mengsel door.
- Giet het koolmengsel af, vang het kookvocht op, en stamp goed door elkaar.
- Roer de resterende venkel, bieslook en ume pasta door de stamppot.
- Serveer met de uien en champignons.