Vegan bobotie

Met linzen

0
224
Wij hebben deze vegan bobotie gegeten met volkoren bulgur. (Foto Erik van Huizen)
Wij hebben deze vegan bobotie gegeten met volkoren bulgur. (Foto Erik van Huizen)

Bobotie is een ovenschotel. Het gerecht is afkomstig uit Zuid-Afrika en wordt daar bereid met sperziebonen en rundergehakt. Ik heb het rundergehakt in dit recept vervangen door linzen en tofu.

Wat je nodig hebt voor deze vegan bobotie

  • 1 kilo sperziebonen
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 groene peper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 gram groene linzen
  • 400 gram biologische tofu
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels kerrie
  • 2 theelepels kruidenmix ‘Zwolse stoof’ van Jonnie Boer
  • 2 groene appels
  • vegan egg voor 3 eieren
  • 200 gram vegan geraspte kaas
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Hoe deze vegan bobotie maakt

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Pers het vocht met een pickle pers uit de tofu. Of zet iets zwaars op de tofu.
  3. Was de sperziebonen, maak ze schoon en kook ze in tien minuten beetgaar.
  4. Snipper de ui, de knoflook en de groene peper en fruit met wat zeezout in de zonnebloemolie.
  5. Verkruimel de tofu en roerbak vijf minuten mee met het uienmengsel.
  6. Voeg de cayennepeper, kurkuma, kerrie, zwarte peper en ‘Zwolse stoof’ toe. Roer goed door het mengsel.
  7. Voeg de linzen en wat water toe. De linzen gaan het water opnemen dus voeg als het nodig is later nog wat water toe. Doe dit net zo lang tot de linzen zacht zijn.
  8. Rasp de appels grof en roer door het mengsel.
  9. Los de vegan egg op en roer er de vegan geraspte kaas doorheen, samen met wat zeezout en zwarte peper.
  10. Giet de sperziebonen af en schep ze in een ovenschaal.
  11. Schep het linzen/tofu mengsel door de sperziebonen.
  12. Verdeel het ei/kaas mengsel over de bonen.
  13. Zet de ovenschotel ongeveer 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Tip Lekker met volkoren bulgur of couscous

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here