Udon noodles met eeuwig moes

Lekker stevige maaltijd

0
2376
Eeuwig moes dankt haar naam aan het feit dat je lang van deze kool kan blijven oogsten. (Foto Erik van Huizen)
Eeuwig moes dankt haar naam aan het feit dat je lang van deze kool kan blijven oogsten. (Foto Erik van Huizen)

Eeuwig moes is een oude soort kool. Je ziet het niet veel in de winkel, maar het is een heel erg makkelijk te verbouwen kool. Het voordeel van eeuwig moes is dat het geen last heeft van de vorst en dus altijd terug blijft komen. Je kan ook blijven oogsten, want de plant blijft doorgroeien.

Udon is een soort Japanse spaghetti van tarwe, het bestaat al vele honderden jaren. Udon is tegenwoordig ook gewoon in de Nederlandse supermarkt te koop, maar is niet altijd even smakelijk omdat het vanwege de massaproductie te snel wordt gemaakt. De udon van een fabrikant als TerraSana rust bijvoorbeeld zo’n 50 uur in een droogkamer. Deze udon is wel duurder dan de ‘supermarkt udon’, maar je kan in ieder geval een keer proberen of je ook verschil proeft. Deze udon is te koop in de biologische winkels.

Voor het maken van de udon met eeuwig moes heb je nodig

  • 250 gram Udon
  • 300 gram eeuwig moes
  • 1 grote winterwortel
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 1 stengel bleekselderij
  • 150 gram kastanjechampignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel tahin
  • 1 eetlepel shoyusaus
  • snufje kruidenzout
  • sap van een halve citroen

Het maken van de udon met eeuwig moes

  1. Zet een pan water op en kook de udon noodles gaar.
  2. Verwijder de grootste nerven van de eeuwig moes en snijd de kool klein. Stoof de kool vijf minuten zodat deze iets krimpt en laat de kool uitlekken in een vergiet.
  3. Snijd de ui fijn en bak deze in de olijfolie.
  4. Snijd de wortel, de paprika en de bleekselderij in kleine blokjes en voeg deze bij de ui. Laat dit kort meebakken.
  5. Voeg daarna de eeuwig moes toe en laat dit tien minuten pruttelen.
  6. Maak de champignons met een borsteltje schoon, snijd ze in plakjes, bak ze in een andere pan bruin en voeg ze bij de andere groente in de pan.
  7. Voeg de shoyusaus toe en roerbak alles nog een minuutje.
  8. Doe als laatste het kruidenzout, het sap van de citroen en de tahin erbij. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus nog te dik is.
  9. Serveer de udon met de groente.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here