Stamppot van geroerbakte Chinese kool en gierst

Met een bite

0
345
Voor deze stamppot heb geen aardappelen gebruikt, maar gierst. Een graan wat veel ijzer bevat. (Foto Erik van Huizen)
Voor deze stamppot heb geen aardappelen gebruikt, maar gierst. Een graan wat veel ijzer bevat. (Foto Erik van Huizen)

Toen ik dit gerecht maakte, was het een regenachtige dag. En we hadden nog veel Chinese kool in de moestuin staan. En tomaten. Van die laatste heb ik een sausje gemaakt voor bij deze stamppot. Deze kan je het beste eerst maken. Dan kunnen de smaken goed intrekken. De Chinese kool heb ik geroerbakt. Zo kook je de kool niet tot ‘snot’ en houd je een bite.
De hoeveelheden zijn voor ongeveer vier personen.

Wat je voor de saus nodig hebt

  • 1 grote gele ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 gram tomaat
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels shoyu
  • 1 theelepel rode wijnazijn
  • zeezout
  • versgemalen peper

Hoe je de saus maakt

  1. Snipper de ui, rasp de knoflook en fruit met wat zeezout in de olijfolie aan in de pan.
  2. Snij de tomaat in kleine stukjes en voeg toe aan het uienmengsel.
  3. Voeg de shoyu, rode wijnazijn en zwarte peper toe en laat een kwartier zachtjes pruttelen op het vuur.
  4. Maal de saus fijn met de staafmixer en breng eventueel verder op smaak met wat zeezout en zwarte peper.
  5. Zorg dat de saus warm blijft. Zet hem bijvoorbeeld in een hooikist. Of wikkel simpelweg een handdoek om de pan.

Wat je nodig hebt voor deze stamppot van Chinese kool en gierst

  • 1 Chinese kool
  • 250 gram gierst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Hoe je deze stamppot van Chinese kool en gierst maakt

  1. Kook de gierst volgens de verpakking gaar. Meestal is dit rond de 25 minuten.
  2. Was de Chinese kool.
  3. Haal de witte nerven uit de Chinese kool en snij in blokjes.
  4. Snij de groene delen grof.
  5. Roerbak de stukjes witte nerven ongeveer vijf minuten met wat zeezout in de olijfolie.
  6. Voeg beetje bij beetje het groen toe en roerbak mee.
  7. Maak eventueel verder op smaak met zeezout en zwarte peper.

Tip Lekker met vegan shoarma

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here