
Deze stamppot van groenlof heb ik gemaakt met het graan gierst. Samen met de linzen krijg je op deze manier in dit veganistische gerecht ook nog eens voldoende eiwitten binnen.
Voor de stamppot heb je nodig:
- 2 flinke kroppen groenlof of 1 grote krop andijvie
- 1 rode ui
- 1 eetlepel sesamolie
- snufje zeezout
- handje zeesla, kan je eventueel ook weglaten of vervangen door wakamé
Voor de linzensalade:
- 150 gram bruine linzen
- stukje gember van 4 centimeter
- 1 rode ui
- 1 kleine prei
- 1 eetlepel sesamolie
- snufje zeezout
Voor het condiment:
- 4 eetlepels zonnebloempitten
- drupje shoyu
Hoe je deze stamppot maakt:
- Kook de linzen in water gaar.
- Kook de gierst in water gaar.
- Rasp de gember en snipper de ui. Fruit dit met wat zeezout en sesamolie.
- Snij de prei in dunne ringen en voeg bij het uimengsel en roerbak mee tot het zacht is.
- Voeg de linzen toe en roerbak kort mee.
- Was de groenlof en snij in reepjes.
- Snipper de ui en fruit met zeezout en sesamolie aan in een grote pan.
- Voeg de groenlof en de zeesla in delen toe en roerbak.
- Doe de gierst bij het mengsel van groenlof. Stamp dit alles voorzichtig een beetje en roer door elkaar.
- Rooster als condiment de zonnebloempitten in een droge pan, doe in een klein schaaltje en voeg wat druppels shoyu toe.
- Serveer met de linzen en de zonnebloempitten.