
Eeuwig moes is een soort kool met veel bijnamen zoals oude wijvenkool, splijtkool, stekkool, duizendkop, stekkool of armeluisgroente. Het is een vrij stevige koolsoort die je heel goed kort kunt stomen en dan verder kan verwerken. Dat heb ik ook in dit gerecht gedaan.
Voor deze stamppot heb je nodig:
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 kop gierst
- halve knolselderij
- 10 grote bladeren eeuwig moes
- 1 krop groenlof
- 50 gram gedroogde witte bonen
- snufje zeezout
Hoe je deze stamppot maakt:
- Week de witte bonen een nacht in voldoende water en kook gaar.
- Snij de knolselderij in kleine blokjes en stoom ze met de bladeren eeuwig moes in vijf tot tien minuten gaar.
- Snij de eeuwig moes in dunne reepjes.
- Snipper de ui, snij de knoflook fijn en fruit dit met wat zeezout in de olijfolie.
- Snij de groenlof eveneens in dunne reepjes.
- Voeg de eeuwig moes bij het uimengsel en roerbak kort mee.
- Voeg de groenlof toe en roerbak zo lang dat de groenlof niet te zacht is, maar nog een beetje ‘knapperig’.
- Doe de gierst en de bonen erbij en stamp alles voorzichtig door elkaar.
Tip Lekker met vegan spekjes en een uiensaus.