
Spanakopita is een Grieks gerecht wat origineel wordt gemaakt met spinazie. In deze ovenschotel heb ik de spinazie vervangen door snijbiet. We hadden volop van deze heerlijke bladgroente in onze moestuin staan.
Wat je nodig hebt voor deze spanakopita met snijbiet (voor 6 tot 8 petsonen)
- 1,5 kilo snijbiet
- 3 gele uien
- 2 rode uien
- 300 gram vegan feta
- vegan egg als vervanger voor drie eieren
- 4 eetlepels zonnebloempitten
- bosje peterselie
- vegan boter
- bladerdeeg
- biologische paneermeel
- olijfolie
- eventueel wat shoyu
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
Hoe je deze spanakopita met snijbiet maakt
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Was de snijbiet. Droog de snijbiet in de groentecentrifuge. Snij de nerven uit de snijbiet. Houd deze apart.
- Snipper de ui en fruit deze met wat zeezout in de olijfolie.
- Snij ondertussen de nerven van de snijbiet fijn. Voeg deze bij de ui en roerbak zo lang mee tot de nerven zacht zijn.
- Snij de snijbiet fijn en roer samen met de fijngesneden peterselie door het uienmengsel. Haal de pan van het vuur. Prtoef het mengsel en maak eventueel verder op smaak met wat shoyu en zwarte peper.
- Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan.
- Verkruimel de feta en schep samen met de zonnebloempitten en de vegan egg door het mengsel.
- Smeer de bakvorm in met de vegan boter en bekleed de bodem en de zijkanten met bladerdeeg. Strooi op de bodem wat paneermeel.
- Bedek de bovenkant van de spanakopita met bladerdeeg.
- Zet de taart ongeveer 30 tot 45 minuten in het midden van de oven tot het bladerdeeg knapperig is.
Tip Lekker met vegan tzatziki
Meer gerechten met snijbiet