Maaltijdsalade van gierst en peultjes

Lekker met de knapperige tofu

0
85
Met deze maaltijdsalade heb je in één keer zowel je granen, eiwitten en groenten binnen. (Foto Erik van Huizen)
Met deze maaltijdsalade heb je in één keer zowel je granen, eiwitten en groenten binnen. (Foto Erik van Huizen)

In onze moestuin zijn de peultjes eetbaar aan het worden. We hebben paarse en groene en ze zijn beide even lekker. Ook zijn uit de korianderzaadjes inmiddels mooie plantjes gekomen. Zowel de peultjes als de koriander heb ik verwerkt in deze salade met gierst.

Voor deze maaltijdsalade heb je nodig

  • 125 gram tofu
  • 3 centimeter verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tamari
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram gierst
  • 1 grote rode ui
  • 1 pastinaak
  • 6 wortels
  • 125 gram peultjes
  • 4 radijsjes
  • halve broccoli
  • rasp van een halve citroen
  • klein bosje koriander
  • 10 blaadjes munt
  • snufje zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

Hoe je deze maaltijdsalade maakt

  1. Kook de gierst in 20 minuten gaar. Laat iets afkoelen.
  2. Pers zoveel mogelijk vocht uit de tofu. Omwikkel de tofu daarvoor met een schone theedoek en druk het vocht eruit. Maak een marinade voor de tofu door 1 eetlepel tamari te mengen met 2 teentjes geraspte knoflook. Rasp de gember en pers het sap er met de hand uit en voeg bij de marinade. Snij de tofu in blokjes en schep door de marinade. Zet weg tot gebruik.
  3. Snij de rode ui doormidden en vervolgens in dunne halve maantjes. Was de pastinaak en de wortels en snij in kleine blokjes. Was de peultjes en de radijsjes. Snij de radijsjes doormidden en in dunne halve maantjes.
  4. Maal de broccoliroosjes in een keukenmachine tot een soort van rijstkorrels.
  5. Fruit de ui met wat zeezout in 1 eetlepel olijfolie tot deze lekker zacht is. Voeg de blokjes pastinaak en wortel toe en bak zo’n vijf minuten mee.
  6. Doe de resterende twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de tofu lekker knapperig. Niet teveel roeren.
  7. Voeg de peultjes bij de ui, pastinaak en wortel, voeg 1 eetlepel tamari toe en roerbak een paar minuten mee. De peultjes moeten nog lekker knapperig zijn.
  8. Rasp de schil van een halve citroen en hak de koriander en de munt fijn. Doe in de pan en schep door elkaar.
  9. Schep de broccolirijst en de radijsjes door het mengsel.
  10. Voeg als laatste de gierst toe en maak eventueel verder op smaak met wat zeezout en zwarte peper. Verdeel de blokjes tofu over de salade.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here