Caldo verde

Met linzen en gierst

0
159
De gierst in deze soep zorgt voor de binding en vervangt de aardappel in de traditionele caldo verde. Ik moet wel zeggen dat het eerder caldo amarelo (geel) is geworden dan de groene caldo verde. (Foto Erik van Huizen)

Caldo verde is een Portugese soep. Normaal wordt deze gemaakt met chorizo en aardappelen, ik heb deze caldo verde gemaakt met gierst en groene linzen. Heb je in ieder geval tijdens de lunch al wat groente, granen en peulvruchten binnen.

Wat je voor deze vegan caldo verde nodig hebt:

  • 750 gram savooiekool
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 100 gram gierst
  • 100 gram groene linzen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 5 centimeter verse gember
  • 1 eetlepel olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • 5 centimeter kombu
  • 1 eetlepel miso
  • snufje zeezout
  • zwarte peper

Hoe je deze vegan caldo verde maakt:

  1. Snipper de ui, de knoflook en de gember en fruit met de olijfolie aan in een pan.
  2. Snij de kool in dunne reepjes, voeg bij het uienmengsel en roerbak vijf minuten mee. Roer de verse zwarte peper door het mengsel.
  3. Doe dan de groentebouillon, de kombu, de gierst, de groene linzen en het citroensap bij het mengsel en laat 20 minuten koken. Haal de kombu er na tien minuten uit.
  4. Klop de miso met water los in een kopje zodat er geen klontjes meer inzitten.
  5. Haal een paar eetlepels kool uit de soep en maal de rest van de soep fijn met een staafmixer.
  6. Laat de soep een beetje afkoelen en roer dan de miso en de kool door de soep.
  7. Maak eventueel verder op smaak met wat shoyu.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here