Bulgur salade met linzen, aubergine en asperges

Lekker op een warme dag

0
175
 Het is nu echt aspergetijd. Zelfs in onze moestuin. (Foto Erik van Huizen)
 Het is nu echt aspergetijd. Zelfs in onze moestuin. (Foto Erik van Huizen)

Het was een hete dag. In Arcen werd met 30,2 graden weer de hoogste temperatuur van het land gemeten. Tijd dus voor een verkoelende salade. Met asperges uit eigen moestuin.

Wat je voor deze bulgur salade voor 4 personen nodig hebt

  • 300 gram bulgur
  • 150 gram groene linzen
  • 500 gram asperges
  • 1 aubergine
  • 1 grote rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • handje biologische rozijnen
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • klein blikje maïs
  • 1 theelepel rijstazijn
  • rasp van een halve biologische citroen
  • 1 eetlepel shoyu
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout

Hoe je deze bulgur salade maakt

  1. Snij de aubergine in plakken, strooi er wat zeezout over en laat intrekken.
  2. Kook de groene linzen en de bulgur gaar.
  3. Schil de asperges en kook gaar.
  4. Laat de rozijnen in warm water een kwartier weken.
  5. Snipper de rode ui, rasp de knoflook en fruit dit met wat zeezout in de zonnebloemolie.
  6. Snij de bleekselderij in stukjes en de prei in halve ringen. Roerbak mee met het uimengsel.
  7. Spoel de aubergine af, dep droog en snij in blokjes. Roerbak mee.
  8. Rooster de zonnebloempitten voorzichtig in een droge pan.
  9. Giet de linzen af. Roer samen met de bulgur in een kom door elkaar.
  10. Roer het groentemengsel, maïs, rijstazijn, zonnebloempitten en citroenrasp door het bulgurmengsel.
  11. Snij de asperges in stukjes en meng door de salade. Houd een paar stukjes achter voor de garnering.
  12. Breng verder op smaak met shoyu, zwarte peper en zeezout.

Tip Lekker met Turks brood en hummus

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here