
Een winterse bonenburger wat is dat nu weer? Nou, dat is een burger die rekening houdt met de winterse kou. Ik heb daarom adukibonen gebruikt. De adukiboon is een klein verwarmend boontje. Samen met de winter- en de kliswortel maakt de adukiboon deze burger tot deze winterse vegan burger. Dit recept is voldoende voor 4 tot 6 burgers, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Wat je voor deze vegan bonenburger nodig hebt:
- 150 gram adukibonen
- 1 gele ui
- 1 winterwortel
- 100 gram kliswortel of schorseneer
- 2 eetlepels vegan ei
- 1 theelepel mirin
- 1 theelepel tamari
- 1 theelepel rijstazijn
- 1 theelepel ras el hanout
- snufje zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 4 eetlepels havermout
- volkoren meel
- 4 eetlepels sesamolie
Hoe je deze bonenburger maakt:
- Week de adukibonen een nacht in ruim water.
- Kook de adukibonen gaar. Dat duurt ongeveer een 1, tot 1,5 uur, afhankelijk van hoe vers ze zijn. Voeg de laatste 10 minuten een snufje zeezout toe.
- Snipper de ui. Rasp de wortel en snij de kliswortel of schorseneer in lucifers.
- Giet de adukibonen af.
- Doe de adukibonen in een grote kom en schep er de ui, de winterwortel en kliswortel door. Maal grof in een keukenmachine.
- Laat de vegan ei met 60 milliliter water 5 minuten weken en schep door de bonen.
- Voeg de mirin, tamari, rijstazijn, ras el hanout, zeezout, zwarte peper toe en kneed alles goed door elkaar.
- Doe de havermout bij het mengsel en meng opnieuw goed door elkaar.
- Voeg zoveel volkoren meel toe dat je van het bonenmengsel mooie burgers kan vormen.
- Verwarm de sesamolie in een koekenpan en bak de burgers hierin bruin. Keer ze een paar keer voorzichtig om zodat ze goed gaar worden.
Tip Lekker met gebakken ui en chips van boerenkool