Venkel

Met de smaak van anijs

0
270
Venkel is een tweejarige plant, maar zaait zichzelf makkelijk uit. (Foto Erik van Huizen)
Venkel is een tweejarige plant, maar zaait zichzelf makkelijk uit. (Foto Erik van Huizen)

Mocht je van de maak van anijs houden, dan is venkel een heel erg lekkere smaakmaker in de keuken. Het groen van de venkelplant wordt veel in de Griekse keuken gebruikt, maar niets houdt je tegen om venkelkruid in Nederlandse gerechten te verwerken, zoals een salade of in een soep. Venkelgroen wordt ook vaak in vissaus verwerkt.

Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de familie van de schermbloemigen. In onze moestuin heb we al jaren venkel staan. De planten worden ruim een meter hoog. De venkel is weliswaar ‘slechts’ tweejarig, maar zaait zichzelf makkelijk uit. Heb je eenmaal venkel in je tuin, dan zit je voorlopig dus goed. Vind je het zaad van de venkel lekker, dan moet je wel even wachten. Pas in het tweede jaar geeft de plant zaad.

Koninginnenpage
Als de venkelplant gaat bloeien, meestal is dat vanaf juli, krijgt de plant mooie gele bloemetjes. Er komen dan veel bijen en vlinders op af. Zo is de venkel een goede waardplant voor de koninginnenpage. Wij hebben ook een rups van deze mooie vlinder in onze moestuin gespot.

Venkel verjongt
Venkel is al een lang bekend kruid. De Egyptenaren gebruikten het al, in de Middeleeuwen kwam je venkel tegen in Kloostertuinen. Het was een van de negen kruiden die bij ziektes zouden helpen. Geleerden gingen er vanuit dat venkel het lichaam zou verjongen en versterken.

Heden ten dage worden aan venkel ook nog goede eigenschappen toegedicht. Het kruid ontspant onder meer maag en darmen, stimuleert de spijsvertering en helpt tegen spierpijn. En heb je een keer een minder lekker ruikende adem, kauw dan eens op wat venkelkruid. Je hebt direct een frisse adem.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here