Ui

Scherp en zoet

0
344
De ui (Allium cepa) is lid van de familie van de narcissen. Net als prei, bieslook en knoflook. (Foto Erik van Huizen)
De ui (Allium cepa) is lid van de familie van de narcissen. Net als prei, bieslook en knoflook. (Foto Erik van Huizen)

De ui is zo ingeburgerd in de keuken dat we ons vaak niet meer realiseren dat deze smaakmaker ook nog eens heel erg gezond is. Niet alleen in de keuken. Want ben je verkouden, leg dan een rauwe ui naast je bed. Je kan vrijer ademen.

Om het beste van de gezonde voordelen van de ui te genieten, moet je hem eigenlijk rauw eten. Rauwe ui bevat de meeste voedingsstoffen en ontsmet ook nog eens de mond. En dan is de rode ui ook nog eens een beetje gezonder dan de gele versie. Beiden bevatten ze echter de vitamines B2, B6, B11 en C en de mineralen calcium, fosfor, kalium, koper, mangaan, magnesium, molybdeen, ijzer en zink. Beiden zijn ook goed voor je botten en hart en bloedvaten. De rode ui verlaagt echter ook nog eens de suikerwaarden in het bloed en zorgt voor een goede cholesterolbalans.

Voorzichtig schillen
Als je de ui schilt, doe dat dan voorzichtig. Haal alleen de rode of gele schil van de ui. Het buitenste deel van de ui bevat namelijk de meeste voedingsstoffen. En omdat uien bacteriën uit de lucht opnemen, moet je alleen vers gesneden ui eten. Wil je toch wat ui bewaren, doe dat in een luchtdicht potje.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here