Sesamzaad

0
83
plant sesamzaad
De bloemen van de Sesam indicum lijken wel een beetje op die van vingerhoedskruid. De sesamzaadjes zitten in de zaaddozen van de plant. (Foto Bishnu Sarangi via Pixabay)

Je ziet ze veel op brood en broodjes, sesamzaadjes. Ze hebben een lekkere nootachtige smaak. Het meest bekende is het witte sesamzaad, maar er is ook een zwarte versie. Deze laatste is nog gezonder.

Sesamzaadjes bevatten veel calcium, magnesium, fosfor, vitamine E, eiwitten, foliumzuur en vezels. Ze bestaan voor meer dan de helft uit olie. In de uit sesamzaadjes geperste sesamolie zitten veel omega 6-vetzuren.
In Japan gebruiken ze de witte sesamzaadjes onder meer voor gomasio, een smaakmaker van zeezout en geroosterde sesamzaadjes. Ook tahin, een belangrijk ingrediënt van hummus, is gemaakt van sesamzaad.
Mocht je de sesamzaadjes willen gebruiken in een maaltijd, dan kan je ze het beste even voorzichtig roosteren. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk over een salade.

Naast de witte sesamzaadjes bestaat er dus ook zwart sesamzaad. Omdat de zaadjes in dit geval niet gepeld zijn, hebben ze een hogere voedingswaarde dan de witte versie. In de Chinese geneeskunde is zwart sesamzaad goed voor de nieren en de lever, de zaadjes zouden zelfs veroudering tegen kunnen gaan.

Wit sesamzaad
Witte seamzaadjes zijn vanwege de vitamines en mineralen al gezond, de ongepelde zwarte versie is echter nog gezonder. (Foto Erik van Huizen)

 

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here