Sappan

Makkelijk, maar neem er de tijd voor

0
121
Wil je het sap langere tijd bewaren, dat kan tot een jaar, dan moet je de weckfles steriliseren. Dat kan je doen door de fles een tijd lang in kokend water te zetten. (Foto Erik van Huizen)
Wil je het sap langere tijd bewaren, dat kan tot een jaar, dan moet je de weckfles steriliseren. Dat kan je doen door de fles een tijd lang in kokend water te zetten. (Foto Erik van Huizen)

We merken het zelf in onze moestuin. Soms heb je zoveel fruit of groente dat je niet weet hoe je het op krijgt. Een goede manier is het dan om er sap van te maken. Dat gaat heel erg makkelijk met een sappan.

Een sappan wordt ook wel een stoomextractor of ontsapper genoemd. Je maakt sap van fruit of groente door deze met stoom te verhitten. Het fruit of de groente breekt open en het sap komt eruit. We hebben zo al tomaten- en druivensap gemaakt.

Drie pannen
De sappan bestaat eigenlijk uit drie aparte pannen. In de onderste pan doe je water, in de bovenste het fruit of de groente. In de middelste komt vervolgens het sap terecht. Om de stoom vast te houden, is de bovenste pan voorzien van een deksel. De middelste pan heeft een tuitje waarop een slag past. Hier komt het sap naar buiten. Dit kan je opvangen in een weckfles.

Puur sap
Het maken van het sap duurt wel even. Het kan maar zo tien tot twintig minuten duren voor dat het eerste sap uit de pan komt. Maar neem er rustig de tijd voor. En verwonder je wat voor een lekkere sap de natuur je kan geven. En je weet zeker dat het alleen maar sap is. Zonder toevoegingen.

De druiven gaan in de bovenste pan. Het water in de onderste pan gaat stomen en het druivensap stroomt vervolgens  in de middelste pan. (Foto Erik van Huizen)
De druiven gaan in de bovenste pan. Het water in de onderste pan gaat stomen en het druivensap stroomt vervolgens in de middelste pan. (Foto Erik van Huizen)

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here