Salie

Gezond en geneeskrachtig

0
242
Salie is een heerlijk kruid om in een pastasaus te verwerken. Laat het dan een tijdje meestoven. (Foto Erik van Huizen)
Salie is een heerlijk kruid om in een pastasaus te verwerken. Laat het dan een tijdje meestoven. (Foto Erik van Huizen)

Salie is een vaste plant die behoort tot de familie van de lipbloemigen. De blaadjes van de plant kan je gebruiken als kruid. Salie wordt vooral in de Italiaanse keuken veel gebruikt. Maar dit kruid is ook heerlijk in soep of rauw en klein gesneden in een salade.

Salie (Salvia officinalis) is gezond. Vooral verse salie bevat onder meer vitamine A en C en kalium. Maar salie staat vooral bekend om de geneeskrachtige werking. Saliethee help onder meer bij keelpijn en verkoudheid. Je trekt daarvoor met een paar fijngesneden blaadjes een thee. Salie werkt eveneens tegen ontstekingen. En als je bent gebeten door een insect, kneus dan een blaadje salie en wrijf hiermee over de beet. Je zult merken dat het verlichting geeft.

Overigens moet je niet teveel salie eten. Salie bevat namelijk het stofje thujon. Bij langdurig en veelvuldig gebruik kan het leiden tot bijwerkingen. Maar als je een beetje salie gewoon in je gerechten verwerkt, dan krijg je niet teveel binnen.

Volle zon
De salie plant wordt ongeveer 80 centimeter hoog. Salie staat graag in de volle zon. Of dat nu in de volle grond is in de (moes)tuin of in een pot op je terras of balkon. De kracht van de zon maakt de blaadjes namelijk nog lekkerder. Maar let op, salie houdt niet van teveel vocht. Zoek dus een droog plekje op. En staat de salie in een pot, boor dan een paar gaatjes onderin de pot.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here