Rijststroop

Zoetmaker

0
575
Omdat granenstropen minder zoet zijn, ben je eerder geneigd er meer van te gebruiken. Gebruik ook granenstropen echter met mate. (Foto Erik van Huizen)
Omdat granenstropen minder zoet zijn, ben je eerder geneigd er meer van te gebruiken. Gebruik ook granenstropen echter met mate. (Foto Erik van Huizen)

Rijststroop behoort tot de stropen die worden gemaakt uit granen zoals tarwe, gerst en dus rijst. In de natuurvoedingskeuken worden moutstropen het meeste gebruikt om te zoeten, net als amazake. Granenstropen zijn wel minder zoet dan geraffineerde suiker.

Het grote voordeel van rijststroop ten opzichte van ‘gewone’ suiker is dat granenstropen niet zijn geraffineerd. Suiker is zeer geraffineerd, waardoor onder meer alle vitaminen en mineralen die wel in de plant zaten, zijn verdwenen. Om toch goed in het lichaam te kunnen verteren berooft geraffineerde suiker ons lichaam van vitaminen en mineralen.

Langzame suiker
Granenstropen zoals rijststroop worden gemaakt uit volle granen. Hierdoor zitten in deze zoetmaker wel de vitaminen en mineralen die bij geraffineerde suiker ontbreken. Rijststroop wordt gemaakt door rijst vochtig te maken en te laten kiemen. Vervolgens wordt het tot 80 graden verwarmd, waardoor de zetmeel wordt omgezet in suikers. Deze ‘pap’ wordt gezeefd en ingekookt. Het resultaat is een zoete stroop. Het voordeel van een dergelijke stroop is dat het lichaam deze niet zo snel opneemt zoals bij geraffineerde suiker wel het geval is. Granenstropen geven ongeveer de helft van de suikers langzaam af.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here