Rammenas

Met veel vitamine C, fosfor, calcium en kalium

0
486
De vers geoogste rammenas in onze moestuin. (Foto Erik van Huizen)
De vers geoogste rammenas in onze moestuin. (Foto Erik van Huizen)

De rammenas, of ook wel ramenas genoemd, is een plant uit de kruisbloemenfamilie en is familie van de radijs. Rammenas kan verschillende kleuren hebben, van de winterharde zwarte rammenas tot de witte versie die ook wel rettich of daikon wordt genoemd.

De rammenas is een zeer oud gewas. De plant is al vele duizenden jaren oud en komt al voor op Egyptische wandschilderingen. Rammenas werd in die tijd geofferd aan de goden. Maar in ons land is rammenas inmiddels een vergeten groente. In Duitsland wordt de rammenas nog veelvuldig verbouwd en gegeten, maar in Nederland is dat een stuk minder.

Aan de binnenkant is de rammenas wit, net als de radijs. De smaak is echter niet zo scherp als van radijs. Je kan de wortel rauw eten in bijvoorbeeld een salade, maar je kan het ook in een stoofpotje verwerken of er een heerlijke soep van maken.
Als je het groen loof van de rammenas afhaalt, is deze groente tot twee weken op een koude plek houdbaar.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here