Rabarber

Met een zoet appeltje

0
87
Bij ons in de moestuin lieten de eerste kopjes van de rabarber zich al weer in maart zien. In mei heb ik de eerste stelen geoogst. (Foto Erik van Huizen)
Bij ons in de moestuin lieten de eerste kopjes van de rabarber zich al weer in maart zien. In mei heb ik de eerste stelen geoogst. (Foto Erik van Huizen)

Rabarber is een plant uit de familie van de duizendknoop. De stelen kan je eten, de bladeren niet. De stelen hebben een iets zure smaak.

De rode steel van de rabarber bevat veel vitamines zoals vitamine B1, B2, B6, vitamine C en vitamine K. Ook bevat rabarber veel vezels. Rabarber kan je in de keuken bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van rabarbercake, rabarbermoes of een heerlijke rabarber crumble. Een zoet appeltje door de rabarber maakt het geheel wat minder zuur.

In de moestuin
Rabarber is vrij gemakkelijk in de moestuin te kweken. De plant staat wel graag in humusrijke grond. Het is een winterharde plant, maar sterft bovengronds wel af. Je kan de plant in de winter een beetje afdekken met wat stro. Mocht de plant in het voorjaar gaan bloeien, knip dan de bloem eruit. Zo kan alle energie in de steel gaan zitten. De bloem hoef je niet weg te gooien, die kan je ook eten.

Niet te vaak
Omdat rabarber zo lekker en gezond is, zou je er wellicht iedere dag van willen weten, maar je moet rabarber niet te vaak eten. In rabarber zit namelijk oxaalzuur. Dit vermindert de opname van calcium in je lichaam, en dat wil je niet te vaak laten gebeuren. Het blad van de rabarber bevat nog veel meer van dit oxaalzuur dan de stelen, deze worden daarom zelfs als giftig gezien voor de mens.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here