Ume Su
Ume su is een azijnachtige smaakmaker. Ume Su is het rode sap van de gepekelde umeboshi en shisobladeren.
Ume Su heeft een lichtzure smaak en...
Bloedzuring
Bloedzuring (Rumex sanguineus) behoort tot de familie van de duizendknoop. Het is een vaste plant die houdt van halfschaduw en een beetje vochtige grond....
Zevenblad
Zevenblad heet ook wel tuinmansverdriet, en als je een tuin hebt, dan weet je vast wel waarom. Het plantje is bijna niet uit te...
Gomasio
Gomasio is een mengsel van licht geroosterde sesamzaden en ongeraffineerd zeezout. Goma is het Japanse woord voor sesam en sio voor zout - is...
Spirelli
Met een spirelli, de apparaatjes zijn ook onder andere namen te krijgen, kan je slierten pasta maken van allerlei groente, bijvoorbeeld courgette. Je hoeft...
Knoflook
Knoflook is een bolgewas. Het is net als de ui en de prei een plant uit de lookfamilie.
Van knoflook is bekend dat het je...
Gember
Gember is een specerij en wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant (Zingiber officinale). Gember is een lekker smaakmaker in de keuken en...
Linzen
De linze is een gezonde peulvrucht. Linzen bevatten weinig calorieën, maar onder meer wel veel vezels. Er bestaan veel verschillende soorten linzen, zoals gele,...
Citroen
Veel mensen weten niet dat je deze citrusvrucht bij het koken goed kunt gebruiken. De citroen geeft niet alleen een frisse smaak aan gerechten,...
Naakte haver
Naakte haver (Avena nuda) dankt zijn naam aan het feit dat de haverkorrel los in het kaf zit. Daardoor valt het kaf vanzelf bij...
Pasta met kruidige courgettesaus
Deze pasta met een courgettesaus met kruiden is een heerlijke zomerse pastamaaltijd. Met het zoete van de venkel en het iets zurige van de...
Kikkererwten met munt
Dit is een heel erg lekker en eiwitrijk bijgerecht. Om dit lekker gerechtje snel te kunnen maken, heb ik in dit geval kikkererwten uit...
Soep van rode kool met appeltjes
Het was best een warme dag toen ik besloot deze rodekoolsoep te maken. Maar wat wordt gezien als een wintergroente, bleek ook heel erg...
Uit het niets (moestuinblog #222)
Ineens stonden ze er. Ik was er een dag van tevoren nog aan het werk geweest en toen was er nog niets. Nu stond...
Bessenweelde (moestuinblog #222)
Blauwe bes, rode bes, zwarte bes, groene kruisbes, rode kruisbes en jostabes. Het is weer bessen plukken in onze moestuin. En lekker dat ze...
Hazelaar (moestuinblog #221)
We hebben op onze Hubertinahof een kleine en een grote hazelaar staan. De kleine staat bij de moestuin, de grote in ons bos. Aan...
Oude boom met stevige kruin doet de mens goed
LEUVEN Oude bomen kappen en vervangen door kleinere bomen is geen goed idee. Een studie van de Katholieke Universiteit Leuven toont aan dat oude...
NVWA moet optreden tegen verveling zeugen
AMSTERDAM De NVWA moet handhavend gaan optreden tegen een varkensbedrijf waar de zeugen onvoldoende afleidingsmateriaal hadden. Dat oordeelt het Collega van Beroep voor het...
Europese Commissie: ‘In 2030 helft minder gebruik pesticiden’
BRUSSEL De Europese Commissie wil het gebruik van pesticiden tegen 2030 met de helft verminderen. Voor de gezondheid van de burgers en om de...
Ui
De ui is zo ingeburgerd in de keuken dat we ons vaak niet meer realiseren dat deze smaakmaker ook nog eens heel erg gezond...
Salie
Salie is een vaste plant die behoort tot de familie van de lipbloemigen. De blaadjes van de plant kan je gebruiken als kruid. Salie...
Hazelnoten
Hazelnoten groeien aan de hazelaar. Deze struik geeft de noten in het najaar. Je kan ze dan verzamelen, net als de dieren doen om...