
De paardenbloem, ook wel Taraxacum officinale genoemd, is een soort uit de familie van de composieten. Het is niet alleen een nuttige plant, maar ook nog eens gezond. Via de lange penwortel neemt de plant veel voedingsstoffen uit de grond op. Hierdoor zit het blad vol vitaminen A, B, C en D, maar ook mineralen als calcium.
In de natuurvoedingskeuken staat de paardenbloem bekend als reinigend. Het ondersteunt de lever en de galblaas. Paardenbloemblad voert urine af. En dat gebeurt zonder het zo belangrijke kalium aan het lichaam te onttrekken. Ook helpt paardenbloemblad bij hoge bloeddruk en prostaatklachten.
Jonge blaadjes
Ga je paardenbloemblad plukken, doe dat dan wel in een schone omgeving. En pluk de jonge blaadjes. Deze zijn minder bitter dan de oudere. In de keuken kan je paardenbloemblad rauw gebruiken in een lekkere salade, maar je kan paardenbloemblad ook koken, stomen of roerbakken.
Plantenmest
En wil je ondanks de mooie woorden over de paardenbloem toch van ze af in je tuin, gooi ze dan niet weg. Laat ze liggen, de mineralen gaan dan weer terug de grond in. Of giet er wat kokend water overheen. Na een half uurtje hebt je dan een goede biologische plantenmest.
Gerechten met paardenbloem: