Oost-Indische kers

Mooi, lekker en gezond

0
101
Van de Oost-Indische kers kan je lang bloemetjes blijven plukken. (Foto Erik van Huizen)
Van de Oost-Indische kers kan je lang bloemetjes blijven plukken. (Foto Erik van Huizen)

De mooie Oost-Indische kers is een heel erg dankbare plant. Bijna alles kan je van de Tropaeolum majus, zoals de plant officieel heet, eten. Van de gele, rode of oranje bloemetjes tot de blaadjes en de zaden. En de plant trekt bladluizen aan, je kan de Oost-Indische kers dus ook ‘strategisch’ inzetten in je moestuin. Slakken houden juist niet van de geur van de Oost-Indische kers.

De Oost-Indische kers zie je tegenwoordig steeds vaker als garnering op gerechten in restaurants. De mooie bloemetjes kunnen een salade bijvoorbeeld mooi opfleuren. Maar ook de blaadjes, die net als de bloemetjes een lekkere pittige smaak hebben, kan je in de keuken gebruiken. Van de blaadjes kan je bijvoorbeeld een heerlijke pesto maken, maar je kan ze ook in een salade gebruiken of als spinazie eten. Van de zaadjes kan je kappertjes maken. Je moet dan wel de jonge zaden oogsten, niet die al aan het uitdrogen zijn.

Tot de vorst
De Oost-Indische kers blijft bloemen geven tot het gaat vriezen. De plant sterft dan af. De stengels kan je in de moestuin gebruiken om andere planten af te dekken tegen de kou. De zaadjes die de plant verspreid, zorgen ervoor dat je in de lente weer een mooie Oost-Indische kers tegemoet kan zien.

Gezond
Maar de verschillende onderdelen van de Oost-Indische kers zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens erg gezond. De plant heeft de reputatie een natuurlijk antibioticum te zijn en de weerstand te verhogen. De plant bevat eveneens grote hoeveelheden vitamine C. Ook zuivert de plant het bloed en verdrijft het overtollig vocht uit je lichaam.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here