Nieuw-Zeelandse spinazie

Je kan er van blijven plukken

0
609
Nieuw-Zeelandse spinazie heeft stevige blaadjes en een iets zoetere smaak dan de ‘normale’ spinazie. (Foto Erik van Huizen)
Nieuw-Zeelandse spinazie heeft stevige blaadjes en een iets zoetere smaak dan de ‘normale’ spinazie. (Foto Erik van Huizen)

Nieuw-Zeelandse spinazie was voor ons echt een ontdekking in de moestuin. ‘Gewone’ spinazie deed het eigenlijk nooit zo goed, maar deze iets stevige spinazie groeit nu goed. En de Nieuw-Zeelandse spinazie smaakt echt prima.

Een van de voordelen is dat Nieuw-Zeelandse spinazie van warm weer houdt. Wel een voordeel met de stijgende temperaturen en de steeds vaker voorkomende droge periodes in de moestuin. En dat is een groot verschil met andere soorten spinazie. Die gedijen juist niet goed met droog en warm weer.

Zaaien en planten
Wil je ook Nieuw-Zeelandse spinazie in je moestuin gaan zaaien, dan is het goed om te weten dat de zaden erg langzaam kiemen. Je kan deze spinazie daarom het beste voorzaaien. Dan kan vanaf half maart. Twee maanden later kan je de plantjes dan in de moestuin uitplanten. Je kan de Nieuw-Zeelandse spinazie dan ook direct in de volle grond zaaien.

Omdat de Nieuw-Zeelandse spinazie van warmte houdt, staat de plant het liefste in de zon. En het leuke is, dat de plant zich steeds verder vertakt als je blijft plukken. Je kan dus blijven oogsten tot de eerste nachtvorst.

In de keuken
De Nieuw-Zeelandse spinazie kan je net zo verwerken als de ‘Hollandse’ spinazie. Je kan de spinazieblaadjes dus gebruiken in een salade, koken, stoven of roerbakken. Nieuw-Zeelandse spinazie is ook heerlijk in een ovenschotel of pastasaus. De jonge toppen zijn eveneens lekker. Omdat Nieuw-Zeelandse spinazie een klein beetje oxaalzuur bevat, is het wel aan te raden deze groente even te koken. Maar deze spinazie blijft ook dan lekker ‘knapperig’.

Nieuw-Zeelandse spinazie bevat onder meer de vitaminen A en C en de mineralen calcium, kalium en natrium.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here