Mirin

Lekker in een marinade

0
162
Mirin heeft een mooie oranje kleur. (Foto Erik van Huizen)
Mirin heeft een mooie oranje kleur. (Foto Erik van Huizen)

Mirin is een zoete kookrijstwijn. Het is vooral in de Japanse keuken een veelgebruikte smaakmaker. Met een alcoholpercentage van 14% wordt mirin ook wel zoete sake genoemd.

Mirin ontstond zo’n 400 jaar gelden als een zoete likeur. Vooral vrouwen van stand dronken het graag. In de loop va de tijd ontwikkelde de drank zich echter als smaakmaker in gerechten. Mirin heeft een zoete smaak. Je kan het goed gebruiken in stoofgerechten, voor het maken van een dipsausje en mirin combineert goed in een marinade met shoyu of tamari, sushiazijn en sesamolie.

Rijpen
Mirin wordt gemaakt door gestoomde zoete rijst te mengen met rijst-koji en sake. De sake onderdrukt het fermentatieproces waardoor grote hoeveelheden suikers en aminozuren ontstaan. Hierdoor krijgt mirin gedurende het 90 dagen durende rijpen de oranje kleur. Na het rijpen volgt een tweede rijpingsperiode van zes tot twaalf maanden totdat een alcoholpercentage van 14% is bereikt.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here