Lotuswortel

0
1230
De lotusbloem in volle glorie. (Foto Jake Heckey via Pixabay)

De lotuswortel is een eenjarige knolplant die veel in de natuurvoedingskeuken wordt gebruikt. De lotuswortel is familie van de waterlelie en groeit dan ook diep in de modder van vijvers.

Je kan lotuswortel op verschillende manieren gebruiken. Rauwe gemarineerde lotuswortel is lekker in een salade, je kan de wortel ook gewoon koken of gebruiken in een kinpira bereiding. Je kan de gaatjes in de wortel ook vullen, bijvoorbeeld met miso, en dan frituren in olie.

Aan het binnenste van de lotuswortel kan je al zien waar deze goed voor is. (Foto Erik van Huizen)

Gaatjes
Als je de lotuswortel doorsnijdt kan je eigenlijk al direct zien waar deze wortel volgens de natuurvoedingskeuken goed voor is. De wortel heeft namelijk allemaal gaatjes of kleine kamertjes, je zou de wortel kunnen vergelijken met hoe je longen er een beetje uit zien. En daar is de lotuswortel dan ook goed voor. De wortel zou verlichting geven bij het hoesten en helpen om slijm uit de bijholtes te verwijderen.

Verscheidenheid
De beste lotuswortel oogst je aan het einde van de herfst en het begin van de winter. Je hebt dan lekkere verse lotuswortel. Buiten deze periode kan je de wortel vaak ingevroren of gedroogd kopen bij Aziatische of natuurvoedingswinkels. De wortel is ook te koop in poedervorm, je kan er dan thee van zetten, maar dit heeft een minder krachtige uitwerking dan de gedroogde en geweekte lotuswortel.

Volg mij op Facebook

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here