Lepelblad

Lekkere scherpe smaak

0
68
Lepelblad staat op de rode lijst. Het is vrij zeldzaam in Nederland. Dat betekent dat je dit plantje in het wild niet mag plukken. (Foto Erik van Huizen)
Lepelblad staat op de rode lijst. Het is vrij zeldzaam in Nederland. Dat betekent dat je dit plantje in het wild niet mag plukken. (Foto Erik van Huizen)

Lepelblad is een winterhard, tweejarig kruid. Maar omdat het zichzelf uitzaait, kan je de plant eigenlijk als meerjarig aanmerken. Zowel de bloemetjes als de blaadjes van lepelblad zijn te gebruiken in de keuken.

De bloemetjes van lepelblad geven een salade een heerlijke pittige smaak. (Foto Erik van Huizen)
De bloemetjes van lepelblad geven een salade een heerlijke pittige smaak. (Foto Erik van Huizen)

Hoewel lepelblad in vroegere tijden een bekend kruid was in de keuken, gebruikt vrijwel niemand het nog. Het werd zelfs op zeereizen meegenomen vanwege het hoge gehalte aan vitamine C in het blad. Zo wisten de bemanningsleden scheurbuik te voorkomen.
Maar ook de bloemetjes van het lepelblad zijn smakelijk. Je kan ze gebruiken om een salade mooi af te maken. Ze hebben een beetje een scherpe smaak, vergelijkbaar met waterkers.

Lepelblad is eenvoudig te telen in de moestuin. Plant in het najaar of in de winter een paar plantjes. Lepelblad had van voedingsrijke grond en staat het liefst lekker in de zon. Omdat het eigenlijk een moerasplantje is, houdt lepelblad van vochtige grond. In mei komen er dan bloemetjes aan en wordt het zaad gevormd. Daarmee zaait de plant zich weer uit en in het najaar zie je de plantjes dan weer opkomen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here