Laurierblad

Voor een diepere smaak

0
266
De Laurus Nobilis is de struik waarvan de gedroogde laurier uit de winkel wordt geoogst. Je kan de blaadjes het beste in de zomer oogsten en dan drogen. (Foto Erik van Huizen)
De Laurus Nobilis is de struik waarvan de gedroogde laurier uit de winkel wordt geoogst. Je kan de blaadjes het beste in de zomer oogsten en dan drogen. (Foto Erik van Huizen)

Het blad van de laurier wordt in de keuken gebruikt als smaakmaker. In de winkel koop je ze altijd gedroogd, maar je kan ze dus ook zo vers van de struik gebruiken. Wij hebben er een naast ons huis staan.

Het blad van de laurier kan je niet eten, maar je gebruikt het bijvoorbeeld als kruid in soepen en stoofpotjes. De smaak van de laurier proef je het beste, als je het lang laat meekoken. Je gerecht krijgt dan een diepere smaak. Het voordeel is dat je daardoor minder zout hoeft te gebruiken. Voor het opdienen van het gerecht haal je de laurier eruit. Je kan laurierblad ook goed gebruiken als je gaat inmaken.

Altijd groen
Laurier komt oorspronkelijk uit landen rond de Middellandse Zee zoals Turkije en Griekenland. Hoewel laurier niet winterhard is, overleeft de plant al jaren bij ons. Bij strenge vorst dekken we de plant wel af. Het mooie is dat de laurier altijd groen blijft. Van laurier is ook bekend dat muizen er een hekel aan hebben.

Overigens is het niet zo dat je van alle laurierstruiken de bladeren kan eten. De blaadjes van de soorten waarvan hagen worden gemaakt, zijn niet te eten.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here