Komkommer

Veel vitamine K

0
172
De komkommer aan het groeien op de Hubertinahof. (Foto Erik van Huizen)
De komkommer aan het groeien op de Hubertinahof. (Foto Erik van Huizen)

Komkommers, we hebben ze elk jaar in onze moestuin staan. Veel mensen vinden het ‘slechts waterbommetjes’, maar ze zijn erg gezond. Net als andere groenten.

Een komkommer bestaat inderdaad voor het grootste deel (95%) uit water. Maar ook water hebben we als mens dagelijks nodig. Komkommer is dus een gezonde snack tussendoor. De komkommer bevat namelijk maar weinig calorieën.

Bloedsuiker
Maar hoewel de komkommer uit veel water bestaat, bevat de groente ook veel voedingsstoffen. Vitamine K is de vitamine die het meeste voorkomt in een komkommer. Vitamine K is noodzakelijk voor de bloedstolling en voor het behoud van sterke botten. Maar de komkommer bevat ook nog eens de vitamines B1, B2, B6, B12 en C en de mineralen fosfor, kalium, koper en magnesium.
Ook lijkt het erop dat komkommer een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Verder onderzoek is echter nog nodig.

Met schil en al
Wil je de komkommer zo gezond mogelijk eten, let dan op. De meeste voedingsstoffen van de komkommer zitten namelijk net onder de schil. En zelfs in de schil. Het beste is dus om de komkommer met schil en al te eten. Om zeker te weten dat je dan geen verkeerde stoffen binnenkrijgt kan je het beste biologische komkommers eten, bijvoorbeeld van de topkeurmerken Europees biologisch, EKO en Demeter. Zo ben je volgens het Voedingscentrum niet alleen gezond bezig, maar ook nog eens duurzaam.

Gerechten met komkommer

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here