Kliswortel

De meest yange wortel

0
700
Hoewel de kliswortel vaak onder het zand zit, is het niet nodig de wortel te schillen. Gewoon onder de kraan goed schoonborstelen. Zo blijven de meeste voedingsstoffen behouden. (Foto Erik van Huizen)
Hoewel de kliswortel vaak onder het zand zit, is het niet nodig de wortel te schillen. Gewoon onder de kraan goed schoonborstelen. Zo blijven de meeste voedingsstoffen behouden. (Foto Erik van Huizen)

Kliswortel is een vrij onbekende wortel van een plant die je toch regelmatig overal ziet staan. Het is namelijk de wortel van de klis (of klit), een plant die lijkt op een distel en waarvan de bolletjes in je kleren en je haar blijven kleven. Soms zie je zelfs Schotse Hooglanders met ‘klisjes’ in hun vacht.

We hebben de klis zelf ook in de moestuin staan. Het is een plant in de familie van de samengesteldbloemigen. De plant kan een kleine twee meter hoog kan worden. De wortels van de klis kan je het beste oogsten nadat de plant de eerste keer heeft gebloeid. Oogst je de wortel te laat, dan kan deze een beetje vezelig en hard zijn. Maar de klit is niet alleen lekker, de mooie paarse bloemen trekken ook veel bijen, hommels en vlinders aan.

Niet schillen
Je kan de kliswortel op dezelfde manier verwerken als andere wortels zoals de winterwortel, de pastinaak en schorseneer. De meeste mensen schillen deze wortels, maar in de natuurvoedingskeuken doen we dat niet. Gewoon onder de kraan goed schoonborstelen, in stukjes snijden en je hebt een goed verwerkbare smakelijke wortel die je kan onder meer kan koken, roerbakken of sauteren. Overigens zijn ook de bladeren van de klit te eten. Je kan ze zo in een salade gebruiken, of even blancheren.

Yange wortel
In de natuurvoedingskeuken is de kliswortel een van de meest yange wortels, net als de schorseneer. Een veel gemaakt recept met kliswortel in de natuurvoedingskeuken is kinpira. Dit is een versterkend en verwarmend gerecht wat je heel goed in de winter kunt maken. De kliswortel valt in de natuurvoedingskeuken dan ook onder de energie van de winter en dat is water. De wortel stimuleert zowel de nieren als de blaas.

Vitaminen en mineralen
Voor wie het wil hebben over de vitamine en mineralen, ook dat is dik in orde bij de klis. De wortel bevat onder meer vitamine B1, B2, B3, B6, E en C. Qua mineralen moet je denken aan ijzer, zink, fosfor, seleen, mangaan, zwavel, natrium, silicium, chroom en koper. Allemaal belangrijke mineralen om gezond en fit te blijven.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here