Kinpira

0
928
Voor de kookstijl kinpira gebruik je meestal in lucifer gesneden wortelgroente. In dit geval gebruikte ik wortel, kliswortel en witte kool. (Foto Erik van Huizen)

Kinpira is een Japanse kookstijl waarbij je in lucifer gesneden groente eerst roerbakt en daarna voor langere tijd laat sudderen. Dat gebeurt meestal met wortelgroenten, maar je kan in het gerecht ook zeewier verwerken. Veel gebruikte wortelgroenten zijn wortel, kliswortel, schorseneren, pastinaak, rettich (daikon) en lotuswortel. Kinpira is voor je conditie een van de krachtigste kookstijlen.

Voor Kinpira snijd je dus allereerst de groente in lucifers. Dat kan het beste door van de wortel eerst schuine plakken te snijden en hier volgens de lucifers uit te snijden. Dat doe je voor alle drie de groente in ongeveer dezelfde hoeveelheid. Vervolgens roerbak je iedere groente apart in wat sesamolie, de groente moet hierbij goed aangebakken worden. Als je dat hebt gedaan, voeg je alle groente in een klein beetje water bij elkaar in de pan. Dit laat je sudderen tot de groente voor 80% gaar is. Doe er vervolgens wat shoyu bij, afhankelijk van de hoeveelheid groente één tot twee eetlepels, en laat nog vijf minuten sudderen. Haal daarna het deksel van de pan en laat het water voor het grootste deel verdampen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here